Chasing COVID va ser un dels projectes estrella de Biocat durant l’any 2020. Al llarg de la pandèmia, Biocat va treballar per a posar en coneixement de l’ecosistema la gran quantitat de projectes i iniciatives que s’anaven duent a terme durant els mesos més convulsos de la crisi sanitària. Així, al mes d’octubre es tenien comptabilitzats més de 60 projectes d’investigació a Catalunya sobre la Covid-19 y el virus que la causa, el SARS-CoV-2.
Sota aquesta premissa i amb l’objectiu de donar visibilitat i enfortir la col·laboració entre els diferents agents de l’ecosistema, el 22 d’octubre Biocat va dur a terme un Workshop virtual dels projectes de la BioRegió de Catalunya sobre la COVID sota el nom: Chasing COVID. 229 persones (196 via web i 33 ponents i membres de l’organització) es van connectar en línia per a debatre i agafar consciència sobre els projectes catalans per a la COVID.
L'esdeveniment va comptar amb 20 presentacions de 5 minuts dividits en 4 sessions / categories: Repurposing, New Therapies, Vaccines i Medtech & Population and genetic studies.
En cada sessió es van exposar els projectes de l'ecosistema, on van explicar l'excel·lència, la metodologia i l'impacte dels diferents projectes. Al final de la sessió, el públic va votar en línia pels millors projectes de Beautiful Science, projecte que mostra un mecanisme d'acció, metodologia o tecnologia nou, innovador, intel·ligent o ben dissenyat, tot i que encara estigui molt lluny d'arribar al pacient, i Game Changer, mecanisme o tecnologia clau que pot representar un punt d'inflexió important en el camp tal com el coneixempremiats amb 1.000 euros cadascun.
• El guanyador en la categoria Beautiful Science va ser un treball, liderat per Nuria Montserrat a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, que proposa la generació i utilització d’organoides generats per tècniques de bioenginyeria per a l’estudi de diferents solucions terapèutiques contra la Covid-19.
• Com a Game Changer, el públic va apostar pel diagnòstic i va votar per Maria Soler, de l’equip liderat per Laura Lechuga a l’ICN2, que està desenvolupant un sistema de diagnòstic basat en nanotecnologia òptica que permet fer tres deteccions en un sol dispositiu (virus sencer, PCR i test serològic).
Posteriorment, es va dur a terme un debat amb la voluntat de respondre qüestions com per exemple de quina manera ha canviat el SARS-CoV-2 la manera de fer ciència dels investigadors.
L’esdeveniment va ser organitzat per Biocat en col·laboració amb la Direcció General de Recerca i Innovació, Departament de Salut (DGRIS) i la Direcció General de Recerca (DGR), Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, la Fundació "la Caixa" i EIT Health.
Ponència durant l'acte virtual Chasing COVID
Nuria Montserrat, guardonada en la categoria Beautiful Science
Maria Soler, guardonada en la categoria Game Changer