CRAASH 2020

El 2020, Moebio va llançar la tercera edició de CRAASH Barcelona, el programa d’acceleració de 12 setmanes, impulsat per Biocat, el CIMIT i EIT Health per ajudar investigadors i emprenedors catalans i d’altres països europeus a llançar al mercat innovacions en l’àmbit healthtech.

Durant el programa, els projectes seleccionats van estar guiats per mentors experts d’arreu d’Europa i del CIMIT (Boston), l'acceleradora de salut amb més experiència del món, que ha accelerat més de 600 projectes en 20 anys.

La tercera edició del programa CRAASH Barcelona va rebre un 20% més de sol·licituds respecte l’any anterior. En total es van rebre 78 sol·licituds de 21 països diferents. Finalment es van seleccionar 11 equips (6 catalans i 5 no-catalans), dels quals 6 eren projectes i 5 startups ja constituides.

El programa va consistir en un acompanyament per part de mentors europeus i de Boston, i una introducció i aterratge a diferents mercats europeus (Irlanda, Espanya i Catalunya, i Boston). Tot i que inicialment el programa CRAASH Barcelona combinava sessions presencials i online, a causa de la pandèmia, , el programa va ser desenvolupat íntegrament en format virtual, mantenint tota la programació i activitats previstes.

Projectes CRAASH:

AiiNTENSE: Les UCI s’enfronten a diversos reptes com la complexitat de patologies amb complicacions neurològiques, la traçabilitat de decisions mèdiques, la falta d’interoperabilitat i la qualitat de les dades de salut que dificulten l’efectivitat dels projectes de recerca. Aquest projecte desenvolupa una solució que permet accedir a les dades de salut del pacient per millorar la qualitat de les decisions mèdiques i facilitar els projectes de recerca.

Anais Medical: Els procediments d'accés vascular necessaris per a l'hemodiàlisi són complexos i impliquen diverses disciplines i pacients fràgils. La formació és crucial per minimitzar els riscos dels pacients, però els sistemes formatius actuals es consideren poc realistes i ineficients, de manera que sovint es fa amb pràctica directa. Aquest projecte, sorgit de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, ofereix un conjunt d’eines complet per a procediments d’accés vascular amb simuladors altament realistes que permeten practicar diverses tècniques d’accés vascular.

Angiotheragnostics: Projecte de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) que presenta una estratègia innovadora per tractar i evitar la resistència anti-angiogènica. L'actiu és un nou biomarcador de plasma que identifica quin pacient serà candidat a rebre un fàrmac que pugui bloquejar i prevenir la resistència i, per tant, aquesta doble estratègia permetrà l’administració de teràpies més eficaces i segures als pacients.

Keycatch: Projecte de la Universitat Pompeu Fabra centrat en el desenvolupament i la validació d’una plataforma  de detecció i quantificació de múltiples molècules. Inicialment, desenvoluparan biosensors per detectar metalls pesants i el V. cholerae, responsable de la malaltia del còlera. Aquests dispositius serien òptims per a una detecció ràpida, in situ i barata sense necessitat d’instal·lacions de laboratori.

Mch20: Les patologies hepàtiques es consideren una epidèmia a tot el món (prevalença del 25%) i la seva gestió presenta un repte, ja que els mètodes rutinaris no són suficients per estratificar els pacients. Per superar-ho, Mch20 permetrà determinar els danys hepàtics mitjançant una mostra d’orina. La prova es farà a casa, fent més accessibles les proves hepàtiques i millorant l’estratificació del pacient.

Medwise.ai: Aquest projecte està construint una plataforma d’IA que pugui recuperar els coneixements de les directrius clíniques i articles de revistes per respondre a les preguntes formulades pels metges. Això pot reduir el temps de cerca des dels 15 minuts per consulta fins als pocs segons i estalviar fins a una hora per clínic i dia. En última instància, el projecte pretén millorar l’adopció de medicaments basats en l’evidència, reduir la variació injustificada de l’atenció i millorar el resultat del pacient. Medwyse.ai acaba de llençar una versió de la seva plataforma centrada en la Covid-19 per ajudar als professionals de la salut: www.medwise.ai/covid .

My gut solution: La dieta baixa en FODMAP (fructooligosacàrids i galactoolicosacàrids) és la intervenció dietètica més eficaç per a la síndrome de l‘intestí irritable. S’estima que el microbioma és clau en la gravetat dels símptomes. Aquest projecte té un programa dietètic basat en vídeos que ajuda les persones a gestionar la malaltia. Amb dades fenotípiques de microbiomes i aprenentatge automàtic, vol identificar els algoritmes per a les millors opcions de tractament i oferir intervencions personalitzades.

Myosleeve: El primer dispositiu mèdic intel·ligent pel braç basat en l’electromiografia superficial d’alta densitat que permet fer un monitoratge a temps real del pacient durant la recuperació de l’epicondilitis (colze de tenista). Aquest dispositiiu permetrà un tractament personalitzat i una recuperació més ràpida.

NewClin: La meitat del món no té accés als serveis sanitaris i això empitjorarà amb el previsible declivi mundial de 15 milions de treballadors sanitaris el 2030. NewClin desenvolupa una aplicació mòbil basada en el llenguatge i la IA per transformar l’accés de la població als serveis sanitaris, i alhora generar dades obtingudes del món real (real-world data)  pel desenvolupament de nous productes i serveis de salut.

TMP-EIT Health: Projecte intern d’EIT Health per desenvolupar una plataforma de serveis dins de l’ecosistema EIT Health.

Virtual Hearts: Projecte de l’empresa catalana Elem, spin-off del Barcelona Supercomputing Center (BSC). Els assajos en humans són costosos i triguen molt a completar-se i comporten riscos importants per a negocis i pacients. Utilitzant poblacions de pacients virtuals, aquesta plataforma d’assajos in-silico basats en supercomputadors permet als fabricants de dispositius cardíacs provar de forma segura dispositius implantables d’alt risc abans d’iniciar assajos en humans.

Banner promocional del programa CRAASH Barcelona 2020

Els 11 projectes escollits per participar a la 3a edició de CRAASH Barcelona