d·HEALTH Barcelona: una edició marcada per la COVID-19

El programa de postgrau Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), impulsat per Biocat per desenvolupar emprenedors i futurs líders en innovació sanitària, guiar equips multidisciplinaris d’estudiants a través d’un cicle complet d’innovació, des de la identificació de necessitats clíniques no satisfetes fins al disseny i prototipat d’una solució viable, així com el desenvolupament d’un model de negoci per implementar aquesta solució al mercat. d·HEALTH Barcelona està inspirat en el prestigiós programa d’Stanford University Biodesign Fellowship.

L’any 2020 Biocat, va dur a terme la 7a edició del programa de postgrau d·HEALTH Barcelona que se’ns dubte es va veure fortament marcada per la crisi de la COVID-19. Inicialment els participants van encetar durant dues setmanes unes setmanes la seva immersió clínica a l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, però la crisi sanitària de la Covid-19 va obligar a interrompre-la. Tot i la situació, Biocat va reorientar el programa per tal que els participants centressin els seus esforços en identificar necessitats actuals i futures lligades a la pandèmia, i proposar solucions que ajudessin a donar-hi resposta mitjançant una immersió clínica virtual adaptada a la situació (43 entrevistes amb personal sanitari, pacients i altres professionals del sector).

Com a resultat, els tres projectes presentats se centraven en una plataforma, Damia Health, per a la detecció precoç de la depressió perinatal, un dispositiu mèdic, Heecap, per a prevenir l'atròfia diafragmàtica en pacients en ventilació mecànica a la UCI i una plataforma, Be fast, per diagnosticar de forma precoç i fiable l'ictus posterior circulatori.

El postgrau va finalitzar amb un Graduation Day, en format virtual, on els alumnes van rebre el feedback d’un jurat format per Marcel Prunera, de Crea Inversión, Laura Rodríguez, d’Invivo Capital, i Oriol Estrada, Director d’Innovació de la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut. L’acte va incloure una taula rodona per plantejar temes relacionats amb la gestió de l’impacte de la Covid-19 des del sistema de salut. També un diàleg, moderat per Daniel Moreno, responsable del Programa d’Innovació de l’Hospital Germans Trias i Pujol, el qual va comptar amb la participació del Dr. Antonio Roman, Director Assistencial de l’Hospital de la Vall d’Hebron; el Dr. Antoni Rosell, director clínic de l'àrea del Tòrax de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i el Dr. Rafael Máñez, cap del servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

 Presentació dels fellows de d·HEALTH Barcelona 2020

Detall d'una de les sessions virtuals del programa d·HEALTH Barcelona 2020