Informe Biocat 2020: Reptes en endavant

Biocat, juntament amb CataloniaBio & HealthTech, van presentar conjuntament al setembre de 2020 una nova edició de l’Informe anual de la BioRegió de Catalunya, sota el títol “Reptes en endavant”. La publicació és l’estudi de referència que analitza el sector de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya.

En només 9 mesos, les startups de la BioRegió van aconseguir aixecar 120 milions d’euros d’inversió, superant el rècord assolit el 2019, quan es van captar 112 milions. El motor principal d’aquest creixement va ser el capital risc (venture capital) amb participació internacional, que s’ha incrementat un 67,1% i sobrepassa per primer cop els 50 milions d’euros.

El venture capital va ser la principal via d’inversió el 2020, acumulant 80,2 milions d’euros (un 46,3% més que al 2019) en 25 operacions (un 8,7% més). Respecte a la inversió amb participació internacional, 1 de cada 4 rondes van comptar amb participació estrangera, majoritàriament d’Europa i els Estats Units. 

Aquesta participació internacional va impulsar la inversió privada de venture capital, stock market i crodwequity, que acumula 105,37 milions d’euros i traspassa per primer cop la barrera dels 100 milions en un any. Les operacions més destacades de 2020 van ser les d’Ona Therapeutics (30 milions d’euros) y Oryzon (20 milions) en biotec, NEOS Surgery en medtec (4 milions) i Qida en digital health (3,6 milions).

Ràpid creixement del ‘digital health’

Tot i que els sectors amb més inversió van continuar sent el biotec i el medtec, l’informe subratllava el ràpid creixement en els últims anys del digital health. El nombre de companyies en aquest àmbit es van doblar en 5 anys, arribant a 180 l’any 2019, i la inversió en elles va passar de 5,1 milions el 2016 a 18,8 milions el 2019.

Adopció de tecnologia pel sistema públic de salut: desplegar estratègies i instruments per potenciar la compra pública d'innovació i la innovació en la compra pública, així com millorar el retorn dels beneficis de la innovació en l’àmbit assistencial.Consolidació empresarial: potenciar la capacitat tractora a nivell local de les empreses consolidades i potenciar aliances dintre del teixit empresarial i amb figures clau del sector (centres tecnològics, hospitals, reguladors).

Final dels Premis Àlex Casta

L’acte de presentació de l’informe va concloure amb la final dels Premis Àlex Casta a l’empresa amb el millor pitch de la Bioregió. Hi van participar ABLE Human Motion, Aortyx, Glycardial, Ona Therapeutics i Pebble Analytics. Els Premis Àlex Casta són una iniciativa conjunta de l’ecosistema en record del Dr. Àlex Casta, reconegut professional del sector de les ciències de la vida i de la salut de Catalunya, que va morir al desembre de 2018.

Aortyx, spinoff de l’Institut Químic de Sarrià especialitzada en la creació de dispositius endovasculars per a les disseccions d’aorta, va ser la guanyadora de la primera edició dels Premis Àlex Casta al millor pitch de la BioRegió. El guanyador va obtenir un premi per valor de 5.000€ –2.500 € en metàl·lic i 2.500€ de bossa d’hores de consultoria– gràcies al suport de Genesis Biomed; un trofeu commemoratiu per gentilesa d’UPF Ventures; 1 any de subscripció gratuïta a l’associació CataloniaBio & HealthTech i visibilitat en els materials de comunicació de les entitats organitzadores.

Jordi Naval, director general de Biocat, i Judit Anido, presidenta de CataloniaBio & HealthTech, durant l'acte de presentació de l'Informe de la BioRegió 2020

Dra. Enriqueta Felip, cap de la Unitat de Tumors Toràcics de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, durant l’acte de presentació de l’Informe de la BioRegió

Montserrat Daban, Directora Científica i Relacions Internacionals de Biocat, i la Dra. Enriqueta Felip, cap de la Unitat de Tumors Toràcics de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, durant l'acte de presentació.

Entrega del Premi Àlex Casta al gunyador Aortyx. A la foto, el Dr. Jordi Martorell, CEO i co fundador d’Aortyx amb el premi.